Vermindering maaltijdvergoeding
De Vlaamse regering werd op de vingers getikt door de Federale Overheid Sociale Zekerheid. Door het Koninklijk Besluit van 12 oktober 2010 wordt de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders verscherpt. In artikel 1 van het KB van 12 oktober 2010 wordt nu uitdrukkelijk bepaald dat een maaltijdcheque niet mag worden gecumuleerd met een onkostenvergoeding voor eenzelfde maaltijd voor dezelfde dag. Deze wettelijke bepaling gaat in vanaf 1 januari 2011.
Deze verscherping sluit nu elke vrijheid of afwijking van interpretatie uit. Het integrale deel van de werkgever in de maaltijdcheque dient in mindering te worden gebracht van de maaltijdvergoeding. De maaltijdvergoeding bedraagt 9,5 euro aan 100 procent. Aan de huidige index wordt dit 11,90 euro. Volgens de huidige regeling wordt daarvan 2,5 euro afgetrokken. De werkgeversbijdrage in de maaltijdcheque bedraagt echter 3,91 euro. Vanaf 1 februari 2011 wordt bijgevolg de geïndexeerde maaltijdvergoeding met die waarde verminderd, waardoor ze 10,49 euro bedraagt.
Om dezelfde reden vermindert vanaf 1 februari 2011 de maaltijdvergoeding op dienst- en veerboten van 9,93 euro naar 8,52 euro (bedragen huidige index). Ook het zeegeld en de forfaitaire maaltijdvergoeding worden overeenkomstig verminderd.
Deze nieuwe regeling geldt voor de entiteiten die voor maaltijdcheques vallen onder de algemene toepassing zoals opgelegd door het Vlaams personeelsstatuut. Enkele entiteiten hebben eigen regelingen zoals bijvoorbeeld Waterwegen en Zeekanaal, De Scheepvaart, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij hebben maaltijdcheques ter waarde van 6 euro en daar wordt de federale wetgeving nu al gerespecteerd door bijvoorbeeld voor dezelfde dag niet tegelijk een maaltijdcheque en een maaltijdvergoeding uit te betalen.
De personeelsleden hebben recht op het uitgespaarde geld. Als we dit alles berekenen, dan resulteert dit in een flinke minderuitgave voor de Vlaamse regering. Het gelag wordt betaald door de personeelsleden, en dat is ook erkend door de Vlaamse regering. Uiteindelijk is het geld afkomstig van een Vlaams sectoraal akkoord. Samen met technici van de overheid onderzoeken de vakbonden welk bedrag aldus wordt uitgespaard en op welke wijze dit kan worden aangewend ten gunste van de personeelsleden.
Hilaire Berckmans