Staatshervorming(en): een zootje ongeregeld
Sinds het begin van de zesde Belgische staatshervorming is de Vlaamse overheid gestart met de administratieve voorbereiding van deze grootschalige verandering. Loopt dat ook vlot? Komt alles in orde voor de personeelsleden?
De meeste bevoegdheidsoverdrachten naar aanleiding van de zesde staatshervorming zijn sinds op 1 juli 2014 begonnen, maar de gemeenschappen en gewesten beschikken momenteel nog niet over het personeel om deze nieuwe bevoegdheden ook daadwerkelijk uit te oefenen. De eerste personeelsoverdrachten zijn immers pas gepland vanaf 1 januari 2015. De website van Bestuurszaken omschrijft het als volgt: “Daarom sloten de federale overheid en de gemeenschappen en gewesten onderlinge protocollen waarin ze afspraken maakten om de continuïteit van de dienstverlening te verzekeren tijdens deze overgangsperiode.” Van vele van deze protocollen heeft de ACOD echter geen weet.
Welke protocollen?
Er zouden protocollen bestaan over Gezondheidszorg, Dierenwelzijn, Doorvoer van afvalstoffen, BIRB, Tegemoetkoming hulp aan bejaarden, Grootstedenbeleid, Maatschappelijke Integratie, Arbeidsmarkt, Economie, Justitiehuizen, Gesloten jeugdinstellingen, Mobiliteit, Aankoopcomités, Participatiefonds, Rampen, Fonds voor Collectieve Uitrustingen en Diensten (FCUD), Gezinsbijslag, Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost.
Er komen ook nieuwe bevoegdheden naar Vlaanderen, thema’s zoals fiscale autonomie, arbeidsmarkt, gezinsbijslagen, gezondheidszorg, welzijn, justitie, verkeer enzovoort. In totaal gaat het voor Vlaanderen over 2700 personeelsleden.
Wat met de verloning?
Als er personeelsleden overkomen van een andere overheid, mogen ze niet minder verdienen. Dit gaat over lonen, premies en vergoedingen. Vrijwel individu per individu moet worden nagegaan waar hij/zij moet worden ingeschaald. Bij de vorige staatshervorming is de overheid er echter in geslaagd om maaltijdcheques die men in Vlaanderen ontvangt af te trekken van het brutoloon, met slechtere pensioenvoorwaarden tot gevolg. Hiervoor werd een kunstgreep ingevoerd die dit neutraliseert, maar door de recente pensioenhervormingen blijft de handicap bestaan. Ook verdient men minder door de maaltijdcheques als men bijvoorbeeld ziek is, kort- maar vooral langdurig.
Zoiets zullen we niet meer aanvaarden. Meer nog, ook voor de personeelsleden die via de vijfde staatshervorming zijn overgekomen en ook sommigen die nog moeten overkomen (een 400-tal voor de Vlaamse Belastingdienst), willen we dit rechtgezet zien. Onderhandelingen over deze verloning moeten gebeuren in sectorcomité 18. Daarom hebben we erop aangedrongen dat deze onderhandelingen onverwijld starten, eerst in werkgroepen, maar met de bedoeling om nog dit jaar te landen. De overheid heeft dit voorstel van onderhandeltermijn aanvaard, maar of ze ons voorstel van verloning zal aanvaarden, is nog maar zeer de vraag.
Wat met de jeugdinstellingen?
Dan is er nog het probleem met de jeugdinstellingen van Everberg en (vooral) Tongeren. We hebben een lijst gezien waarop vermeld staat dat er 18 personeelsleden overkomen voor Everberg, maar slechts 6 voor Tongeren. Met deze beperkte bezetting voor Tongeren kan de overdracht voor ons niet plaatsvinden op 1 januari 2015. Met andere woorden, als er geen degelijke oplossing komt, zal een staking onvermijdelijk zijn. Van een goede start gesproken…
Welke gevolgen?
We stellen vast dat vooral in Vlaanderen vanuit rechtse hoek er een drang is om het land te splitsen. Maar voor de gevolgen blijft men blind. België splitsen kost geld, veel geld. Geld dat men ofwel niet heeft, ofwel gaat stelen bij de bevolking.
Jan Van Wesemael