IPA 2019-2020: Op zoek naar koopkracht voor het personeel van De Lijn
Op 25 oktober maakte het ABVV zijn eisenbundel voor de sociale programmatie 2019-2020 bekend. Vakbonden en werkgevers onderhandelen tweejaarlijks over de loon- en arbeidsvoorwaarden in ons land. Het interprofessioneel overleg (IPA) vangt normaal gezien in december aan. Deze keer zullen de besprekingen evenwel pas in januari 2019 van start gaan.
Het loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), dat traditiegetrouw de start van het loonoverleg inluidt, loopt vertraging op, vandaar de opgeschoven begindatum. Het ABVV eist alvast een ‘stevige marge’ op voor nominale loonsverhogingen bovenop de index, zonder zich nu reeds op een cijfer vast te bijten. “Er is economische groei, dus moeten de werknemers daar kunnen van profiteren”, meent Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV.
Aangezien het personeel van De Lijn onder de ‘privé’ valt en aangezien in de beheersovereenkomst van De Lijn het engagement van de overheid is opgenomen om de middelen ter beschikking te stellen voor de uitvoer van het interprofessioneel akkoord, zijn de besprekingen voor ons van cruciaal belang. Het akkoord is bovendien bindend. Dit betekent dat we tijdens onze paritaire comités voor de sociale programmatie bij De Lijn voor de 2 volgende jaren de overeengekomen loonmarges respecteren.
Akkoorden naleven…
Akkoorden afsluiten op het hoogste niveau in België is één zaak. Het patronaat (en in ons geval de Vlaamse Regering) de akkoorden ook doen naleven, is een heel andere zaak. In het verleden is het al zo vaak gebleken dat de Vlaamse Regering koudweg stelt dat zij voor het personeel van De Lijn geen geld over heeft, ondanks het IPA.
De meest voorkomende uitleg daarvoor is dat de Vlaamse Regering bij de opmaak van de begroting van De Lijn geen rekening heeft gehouden met de verhoging van de loonlasten voor het komende jaar of de volgende 2 jaar.
Daarom heeft ACOD TBM tijdens een syndicaal overleg bij De Lijn op 7 november 2018 van de directie geëist om de nodige voorzieningen te treffen voor de financiering van een koopkrachtverhoging voor het personeel, in de opmaak van het nodige exploitatiebudget van De Lijn voor komend jaar. Wij stelden dat wij in 2019 niet voor het voldongen feit willen staan dat de regering ons weer eens ‘zou vergeten’ zijn bij de begrotingsopmaak, en als voorwendsel zou gebruiken dat dit jaar uitzonderlijk de besprekingen over het IPA met een maand zullen uitgesteld worden.
Op tijd…
Wij herinneren ons levendig de vier dagen harde staking die wij hebben gevoerd bij de vorige cao-besprekingen in 2017, die er uiteindelijk toe geleid hebben dat De Lijn en de Vlaamse Regering het interprofessioneel akkoord voor 1 procent koopkrachtverhoging met veel tegenzin gehonoreerd hebben.
Dat wij vandaag, zeer goed op tijd, aan De Lijn hebben duidelijk gemaakt dat zij de nodige provisies moet aanleggen, betekent voor ons dat het proces tot het afsluiten van een cao bij De Lijn principieel al is aangevangen. Effectieve paritaire comités hierover zijn pas te verwachten in het begin van 2019.
Rita Coeck