“Het Vlaams regeerakkoord is niet allemaal rozengeur en maneschijn”
Vlaanderen heeft een nieuwe regering en uiteraard ook een nieuw regeerakkoord. Hoe evalueer je het geplande beleid voor de komende vijf jaar?
Chris Reniers: “Bij de voorstelling van het regeerakkoord, leek het op het eerste gezicht een aantal positieve elementen te bevatten: meer investeringen in openbare diensten als openbaar vervoer, onderwijs en welzijn en zorg. De analyse van het Centenboekje, dat een becijfering maakt van de beleidsplannen, deed ons evenwel vaststellen dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Men is uiteindelijk toch van plan verregaand te besparen op de openbare diensten. Bovendien ontbreekt het ook aan een langetermijnvisie op openbare diensten en op het openbaar houden van die openbare diensten. De poort naar privatisering wordt in verschillende domeinen duidelijk opengezet. Dat baart ons vanzelfsprekend zorgen. Het is nu wachten op de beleidsverklaringen van de verschillende ministers, maar die volgen pas begin 2025.”
Wat vind je van de plannen voor het openbaar vervoer?
Chris Reniers: “Het is goed dat men wil investeren in de aankoop van nieuwe bussen, maar het is nog maar de vraag waar die vandaan zullen komen. Als dat China is, vrees ik dat we een principieel probleem hebben. Bovendien staat de minister van Mobiliteit niet bekend om haar grote liefde voor het openbaar vervoer. Of de openbare diensten in het algemeen. Het zal dus nog moeten blijken of onder haar voogdij De Lijn in staat zal zijn het aanbod uit te breiden, de bereikbaarheid te verhogen en de mobiliteitsproblemen op te lossen. De ACOD is wat dat betreft eerder pessimistisch gestemd.”
Wat zijn je verwachtingen voor het onderwijsbeleid?
Chris Reniers: “Onze sector Onderwijs kaartte zeer terecht aan dat de voorgestelde onderwijsplannen uiteindelijk niets verhelpen aan het tekort aan leerkrachten en ook de job van leerkracht niet aantrekkelijker maken. Ook de uitspraken van minister van Onderwijs voor de gemeenteraadsverkiezingen, dat ze wel eens haar post zou durven verlaten om burgemeester te worden, geeft onze mensen op het terrein weinig vertrouwen in haar toewijding.”
Heb je meer hoop voor een daadkrachtig zorg- en welzijnsbeleid?
Chris Reniers: “We ontvangen in ieder geval signalen dat het personeel en de vakbonden van de sector betrokken zullen worden in de uitwerking van een toekomstgericht plan. Het is uiteraard belangrijk dat wie werkt in een sector ook een zeg heeft in de manier waarop die sector georganiseerd wordt en hoe er geïnvesteerd wordt.”
Je waarschuwde al voor de plannen om openbare diensten te privatiseren. Heb je daar een voorbeeld van?
Chris Reniers: “Uit de regeerverklaring blijkt toch dat men van plan is de VDAB, een belangrijke actor in de regulering van ons arbeidsmarktbeleid, zodanig uit te kleden dat die haar rol niet meer fatsoenlijk zal kunnen spelen. Het valt dan ook te vrezen dat men een groot deel van haar taken zal laten overnemen door de privé, met alle gevolgen van dien. Wetende dat de publieke VDAB hoge ogen gooide in internationale vergelijkingen.”
Hoe vlot is de regeringsvorming op federaal vlak?
Chris Reniers: “Ook daar zijn we bezorgd, want Vooruit is de enige corrigerende factor voor een dreigend rechts of ultrarechts beleid, als we moeten voortgaan op de uitgelekte nota De Wever-Bouchez. Gelet op de begrotingstoestand en de besparingsopdracht die Europa heeft opgelegd, vrezen we dat besparingen op de openbare sector weer het enige antwoord zal zijn van de rechtse partijen. Dat doen ze niet omdat ze kiezen voor ‘goed bestuur’, maar wel omwille van hun principiële afwijzing en afkeer van openbare diensten, bedrijven, vakbonden en ziekenfondsen.
We kunnen ons dus verwachten aan te weinig investeringen en een keuze voor verdoken besparingen en belastingen, meestal op de kap van de werkende bevolking en de zwakkeren in de samenleving. We moeten terecht vrezen voor ingrepen in de sociale zekerheid, zoals werkloosheid, ziekteverzekering en pensioenen, zeker die van de openbare sector. Tevergeefs zullen we weer zoeken naar een echte vermogensbelasting om de opgelegde begrotingsnormen te halen. Opnieuw zal men bij de vele kleintjes het geld zoeken.”
Bij het ter perse gaan zijn de gemeenteraadsverkiezing net voorbij. Ben je tevreden over de uitslag?
Chris Reniers: “Het is alleszins positief dat Vooruit vrijwel overal groeide, zoals ook bij de Vlaamse en federale verkiezingen het geval was. De kiezer heeft dus zijn vraag voor een sociaal beleid herhaald, ook op lokaal niveau. Ook positief is dat de extremistische vloedgolf uitbleef en er dus gekozen werd voor partijen die met redelijke oplossingen de handen uit de mouwen willen steken. Ik betreur evenwel de lage opkomst bij deze verkiezingen. Mensen moeten opnieuw de waarde van democratische besluitvorming leren waarderen.”