ACOD vraagt duidelijke oplossingen voor een veilig openbaar vervoer

 


De ACOD vraagt aan premier Wilmès hoe het openbaar vervoer op een veilige manier zijn dienstverlening kan hernemen in het kader van de ‘social distancing’. Vanmorgen gaf Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters in De Ochtend (Radio 1) immers aan dat ze geen graten zag in het volop toelaten van reizigers op bussen en trams. Chris Reniers, voorzitter van de ACOD, plaatst daar ernstige kanttekeningen bij.


“Uit de beslissingen genomen in de Veiligheidsraad blijkt dat we de komende weken volop zullen inzetten op ‘social distancing’ in de openbare ruimtes, in winkels en bij bedrijven”, zegt Reniers. “Hoe kan dit in de praktijk gebracht worden in het openbaar vervoer wanneer steeds meer mensen de trein, bus en trams zullen nemen? De ruimte tussen de reizigers onderling en tussen reizigers, chauffeurs en begeleiders dreigt immers bijzonder krap te worden. Een afstand van 1,5 meter is wellicht niet altijd haalbaar.”

Als oplossing verwees minister Peeters naar het dragen van mondmaskers, bandana’s of sjaals. Reniers vraagt zich af of dit wel een afdoende oplossing zal zijn. “Verschillende medische experts – ook van de GEES – hebben de effectiviteit van die maskers al in twijfel getrokken. Over de bandana’s en sjaals zwijgen we dan nog, aangezien nu blijkt dat maskers en gezichtsbedekkingen van natuurvezels minder effectief zijn dan van kunstvezels.”

“We vragen dat de regeringen van dit land duidelijke oplossingen voorstellen om het openbaar vervoer op een veilige manier te laten heropstarten voor het personeel en voor de reizigers,” besluit de ACOD-voorzitter.