ACOD Onderwijs roept een staking uit voor de vergeten groepen in onderwijs

 


Door de hoge besmettingscijfers bij jongeren en kinderen – bij onze leerlingen en kleuters dus – vinden veel personeelsleden het niet meer veilig om zo nog verder te werken.


ACOD Onderwijs vroeg zondag een afkoelingsperiode voor de paasvakantie. De minister is daar niet op ingegaan, het Overlegcomité besliste nu hier gedeeltelijk op in te gaan.

Onbegrijpelijk, want elke dag dat de beslissing om fysieke contacten te beperken wordt uitgesteld, is een dag gewonnen voor het virus en een dag verloren voor het onderwijs. Vele (kleuter)scholen zijn nu al om organisatorische of gezondheidsredenen tot sluiting gedwongen. Internaten krijgen te maken met internen die in quarantaine of in isolatie moeten blijven.

Iedere werknemer heeft recht op een veilige werkomgeving.

Daarom dient ACOD Onderwijs een stakingsaanzegging in voor de periode van 29 maart tot en met 2 april.  Daarmee willen we de veiligheid garanderen van de personeelsleden op wie de afkoelingsperiode niet van toepassing is: de kleuteronderwijzeressen, de kinderverzorgsters, de directies, administratief medewerkers, opvoeders internaat,…

Het is niet onze bedoeling de kleuterscholen met nog meer organisatorische problemen op te zadelen, we willen het personeel enkel de mogelijkheid geven om niet in onveilige omstandigheden te moeten werken. 

Het is onbegrijpelijk dat een vakbond anno 2021 gedwongen wordt om het stakingsrecht in te zetten om de veiligheid van werknemers te garanderen.

ACOD Onderwijs neemt haar verantwoordelijkheid, de politici doen dat duidelijk niet!

 

Nancy Libert
algemeen secretaris ACOD Onderwijs