VRT: de klinkers hebben het moeilijk

 


Gedrochten als VRTNWS, VRTRN, VRTCRW zwaaien de plak bij de openbare omroep. De ACOD neemt het op voor wie het moeilijk heeft: de kleine man of – in dit geval – de kleine klinker. Wij zetten de puntjes op de i en willen eerherstel voor de klinkers. Ze geven de anders holle woorden hun betekenis. Een pleidooi voor meer A, E, I, O en U!


A staat voor ACOD. 2023 was een jaar van herstellen en vernieuwen, waarin het personeel ontegensprekelijk klappen kreeg. Maar we lieten ons niet doen en zetten door. Nu staan we er weer, met een vernieuwde vakbondswerking en een nieuw strijdplan, dat we in april op ons congres zullen voorstellen. We gaan voluit voor de invoering van sociale verkiezingen op de VRT, we komen met recepten om de verrechtsing te bestrijden en we blijven inzetten op de verbetering van het welzijn. Dit laatste is een heet hangijzer, zeker na de vernietigende risicoanalyse op de nieuwsdienst vorig jaar. Het rommelt nu zowat overal en bovendien moesten we halsoverkop afscheid nemen van de mensen van de externe preventiedienst PreMed. Het laatste woord is daarover nog niet gezegd.


Geen respect, geen show


E staat voor ETEN. De sluiting van de mess in het weekend en de problemen met de maaltijden op captaties vullen op zichzelf gemakkelijk een heel volume in het blunderboek. Het zijn keuzes met een grote symboolwaarde: bij de VRT wordt er niet alleen bespaard op jobs en lonen, maar ook op RESPECT. Wij vragen deftige arbeidsvoorwaarden om goed ons werk te kunnen doen. Geen eten, geen show. We vragen de heropening van de mess in het weekend en de oprichting van een Stuurgroep Maaltijden om alles aan te pakken en op te volgen: goede maaltijden en tijd om ervan te genieten op een rustige en deftige plek. Als we het respect niet krijgen, zullen we het afdwingen met verzet.

Dat brengt ons bij de I, die hier staat voor internationaal verzet. De wereld ligt overhoop: oorlog, fascisering en de massale afbraak van de mensenrechten... Gelukkig laat de massa van zich horen: met de grootste vredesbetogingen in decennia voor de onschuldige slachtoffers in Gaza, met gigantische antifascistische betogingen tegen de opvolgers van de nazi’s in Duitsland en in eigen land met een klinkende overwinning van vakbonden en middenveld. De wet Van Quickenborne die het betogingsrecht wou inperken werd naar de vuilnisbak verwezen. Verzet loont en dat zullen we ook tonen op onze openbare omroep.


ACOD United


Want daarvoor staat de O: Openbare Omroep (zelfs twee keer). We krijgen vaak de vraag: “Is de VRT eigenlijk nog een openbare omroep?” Wat te zien is op het scherm is niet altijd te onderscheiden van commerciële zenders. Het gevoerde beleid trouwens ook niet. In het hart en de ziel van de VRT, op de werkvloer en in de hoofden van de collega’s, is dat idee van de openbare omroep echter nog springlevend. Aan ons om dat terug op de voorgrond te brengen. De tegenstanders zijn stevig en zitten hier in ons huis overal, maar vooral in de huidige Vlaamse regering. De ACOD wil gedurende heel 2024 mobiliseren binnen en buiten de VRT, vooral op 9 juni, de dag van de verkiezingen. De voorbije jaren heeft de huidige Vlaamse regering zich opgesteld als de vijand van de openbare omroep. Een schandalig regeerakkoord zorgde voor een ontoereikende beheersovereenkomst, asociaal door de strot geramd via het transformatieplan. De enige manier om herhaling te voorkomen is kiezen voor een Vlaamse regering die aan onze kant staat.

Tenslotte komen we aan de U, dat bent U – jullie allemaal. Jullie zijn allemaal de vakbond. Jullie zijn allemaal de VRT. Om van de VRT opnieuw een openbare omroep te maken, hebben we U nodig. ACOD wil dit doen met iedereen die daaraan wil meewerken, allemaal samen. United we stand! ACOD United is de slogan voor 2024: voor een beter welzijn, voor respect voor de VRT-collega’s, voor verzet tegen verrechtsing en voor een openbare omroep, voor een VRT met meer klinkers en meer gezond verstand.

 

Wies Descheemaeker

 

 


Documenten
1920x620-Cultuur.jpg