Gesprek met de nieuwe minister van Justitie over de gevangenissen
Nadat we onszelf uitgenodigd hadden om over enkele dringende dossiers te spreken met de kersverse minister van Justitie, Annelies Verlinden, heeft het nog even geduurd eer de minister tijd vond om tot dat gesprek te komen. De opstart van de nieuwe regering in tijden van schietincidenten in Brussel en capriolen in Washington DC zullen daar zeer zeker mee te maken hebben. Een kort verslag.
Veiligheid op het werk en daarbuiten
Voor de ACOD was en is het belangrijk dat de minister op korte termijn van ons vernam dat we van haar verwachten dat er met haast gewerkt wordt aan het verbeteren van de veiligheidssituatie van het gevangenispersoneel op de werkvloer, maar eveneens buiten de gevangenis wanneer men thuis is.
Er is nood aan een kordaat en krachtig ‘tegensignaal’ om een einde te maken aan de reeks incidenten waarbij persoonlijke voertuigen in brand gestoken worden, molotovcocktails tegen huizen van personeelsleden gegooid en mensen via sociale media geïntimideerd en belaagd.
Ideeën daarover werden reeds informeel besproken met de directeur-generaal en de verantwoordelijke van het kabinet, het is aan de minister om dit een prioriteit te maken in haar beleid wil ze vermijden dat personeelsleden elders hun kost gaan verdienen omdat hun gezinsleden niet in angst willen leven.
Overbevolking
Nog een punt waarover we de minister in persoon wensten te spreken, was natuurlijk de overbevolking van de gevangenissen. In januari 2024 hadden we nog actie gevoerd vanwege het bereiken van 12.000 gedetineerden, maar ondanks inspanningen sinds september 2024 om de stijgende cijfers te keren, zal de nieuwe minister de erfenis mogen opkuisen van Vincent Van Quickenborne en Paul Van Tigchelt.
We hebben de minister sterkte gewenst met deze moeilijke, maar essentiële opdracht omdat dit niet eenvoudig zal zijn met een partij als N-VA in de meerderheid, die tijdens de vorige legislatuur zeer moeilijk deed over het vervroegd vrijlaten van gedetineerden (VI Overbevolking) en het niet uitvoeren van straffen onder de drie jaar.
Loon naar werk
Het derde essentiële dossier is het ‘sociaal akkoord’, dat deel uitmaakt van het regeerakkoord. De ACOD is van mening dat het de hoogste tijd is dat de loonvoorwaarden van het gevangenispersoneel verbeterd worden, opdat het minder moeilijk wordt nieuwe personeelsleden aan te trekken.
We hebben de minister uitgelegd dat onderdelen van het regeerakkoord veroorzaken dat we niet enkel moeten trachten aantrekkelijker te zijn voor nieuwe personeelsleden, maar dat we ook moeten vermijden dat mensen die vandaag aan boord zijn niet vertrekken naar andere werkgevers.
De plannen van Arizona om werknemers later op pensioen te laten vertrekken en het stelsel Verlof Voorafgaand aan Pensioen te hervormen (5 jaar VVP wordt 2 jaar VVP) zal volgens ons reden zijn voor tal van onze personeelsleden om de arbeidsmarkt terug te verkennen.
Het is dus belangrijk op zo kort mogelijke tijd ervoor te zorgen dat er duidelijkheid komt over overgangsmaatregelen voor mensen die plots drie tot vijf jaar langer zouden moeten blijven werken in omstandigheden van overbevolking, hoge werkdruk en onveiligheid.
De ACOD zal in het dossier VVP haar uiterste best doen om de rechten van personeelsleden maximaal te behouden en zal niet accepteren dat er een contractbreuk ontstaat voor de verworven rechten!
Bewakingsopdrachten
Tijdens het gesprek werd ook het probleem aangekaart van de bewakingsopdrachten in het ziekenhuis, die sinds 2019 een taak horen te zijn van de federale politie (dienst DAB), maar die tot vandaag nog steeds door personeelsleden van de penitentiaire inrichtingen uitgevoerd worden, tegen wil en dank.
De minister - die tot voor kort Binnenlandse Zaken voor haar rekening had nam - kent het dossier DAB uiteraard en weet waar de angels zitten. Wij hebben de minister evenwel de boodschap gegeven dat we verwachten dat zij ervoor zorgt dat de federale politie haar verantwoordelijkheid opneemt en dat het inzetten van personeelsleden in de ziekenhuizen tot een einde komt.
Er is veel werk aan de winkel en eigenlijk is er geen tijd op overschot. De armen moeten uit de mouwen gestoken worden en niet enkel figuurlijk zoals een vorige minister van Justitie placht te doen.
Robby De Kaey