De ACOD wint rechtzaak tegen De Lijn

 


Ondernemingsraden en CPBW van elke entiteit blijven behouden


De Lijn was van plan om haar ‘bedrijfsvorm’ te wijzigen naar één technische bedrijfseenheid. Als gevolg daarvan zouden in plaats van 6 entiteiten met elk één ondernemingsraad en één CPBW er nog maar één ondernemingsraad en 3 CPBW voor alle personeel van De Lijn over heel Vlaanderen overblijven.


De ACOD verzette zich samen met de andere vakbonden tegen dit plan, omdat we menen dat door de samenvoeging het personeel niet meer over een correcte vertegenwoordiging of vakbondsondersteuning zou kunnen rekenen. De ACOD sleepte De Lijn daarom voor de rechter en krijgt nu gelijk. De oorspronkelijke ondernemingsraden en CPBW blijven behouden. De rechtbank erkent zo de sociale samenhang binnen de 6 entititeiten van De Lijn en nam deze beslissing “in het belang van het personeel en van het sociaal overleg”.

Eindelijk wordt door deze rechtszaak bevestigd dat het bij het management van De Lijn ontbreekt aan realiteitszin. De directie staat te ver van haar personeel af en heeft te weinig voeling met de werkvloer om haar interne organisatieproblemen op het terrein met het nodige sociaal overleg op te lossen. Meer nog, daar is geen wil voor. Daarom alleen al geraakt de sociale vrede maar niet hersteld.

Deze uitspraak stelt de ACOD in staat om om naar de sociale verkiezingen in mei 2020 te gaan met zeer nauw betrokken ACOD-kandidaten die dicht bij het personeel staan om uw rechten zo goed mogelijk te blijven verdedigen in de 6 bestaande lokale ondernemingsraden en CPBW.

Dat is nodig ook! Er staat de komende jaren veel te gebeuren door beleidskeuzes waar de ACOD en het personeel helemaal niet achter staan. Dat maakt iedereen kwetsbaar en onzeker. Daarom is een goede ACOD-personeelsvertegenwoordiging in alle organen bij De Lijn nodig.

De kieslijsten voor de sociale verkiezingen worden volgende maand opgemaakt. Als de ACOD morgen niet meer zou kunnen opkomen voor de rechten van het personeel, wie dan nog wel?


Rita Coeck
algemeen secretaris ACOD TBM

 

 

 


Documenten
1920x620-TBMstaking.jpg