“Toekomstige generaties mogen het niet minder goed hebben dan wij”
Na de federale verkiezingen leek de Arizona-coalitie voor sommigen een garantie op een evidente en snelle regeringsvorming. Nu, enkele maanden later, blijken de zaken toch ingewikkelder te liggen. Vooruit heeft de onderhandelingsnota van formateur meermaals verworpen. Kan je je vinden in die beslissing?
Chris Reniers: “Zeker! Vooruit stelt terecht dat de supernota onevenwichtig is en geen basis kan vormen voor regeringsonderhandelingen. De nota De Wever-Bouchez kan eenvoudigweg niet aanvaard worden door socialisten omdat de voorgestelde beleidsmaatregelen een veruitwendiging van een asociaal en rechts beleid zijn.
In de zogenaamde supernota valt 95 procent van de lasten op de pensioenen, sociale zekerheid, index en openbare diensten; slechts 5 procent is gericht op grote vermogens. Bijzonder onevenwichtig dus, zeker als men kijkt naar een rapport van de Hoge Raad van Financiën, waaruit blijkt hoe scheef de belastingdruk is verdeeld tussen arbeid en kapitaal, tussen werknemers en bedrijfsleiders. De nota De Wever-Bouchez is een directe aanval op de koopkracht, sociale bescherming en arbeidsbescherming van werknemers. Bovendien ondermijnt ze de beginselen van de sociale dialoog.
Uiteraard ontbreken ook de aanvallen op de openbare diensten niet in de onderhandelingsnota. Besparingen, afschaffingen en privatiseringen van openbare diensten zijn rijkelijk aanwezig in de teksten. Om iets terug te vinden over investeringen in openbare diensten moet je al een vergrootglas bovenhalen. Dit is dus een bijzonder kwalijke evolutie voor de dienstverlening aan de burgers.”
Opmerkelijk is dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nu zogezegd zijn reputatie als ‘dealmaker’ verliest omdat hij de onderhandelingstafel heeft verlaten.
Chris Reniers: “Ik vind het geen schande om een onderhandelingstafel te verlaten waarop enkel kan gesproken worden over maatregelen die gewone burgers treffen, terwijl kapitalisten, bedrijfsleiders en dergelijke ongemoeid worden gelaten. Je reputatie als ‘dealmaker’ verliezen als je die van beschermer van de rechten van de gewone burgers daarvoor in de plaats krijgt, is geen slechte ruil.
We mogen niet uit het oog verliezen dat als je de voorgelegde beleidskeuzes in de praktijk zou brengen, de komende generaties het minder goed zullen hebben dan wij. Dat is een drastische trendbreuk met de maatschappelijke en sociaaleconomische evolutie die we gekend hebben sinds de Tweede Wereldoorlog. Bovendien creëer je een gevaarlijke situatie voor ons sociaal weefsel en de democratie wanneer je bepaalde groepen gaat stigmatiseren, basisbehoeften ontzegt of buiten de maatschappij duwt. Het is een recept voor polarisatie en sociale onvrede!”
Wat is de strategie van de ACOD voor de komende weken?
Chris Reniers: “Samen met het ABVV zullen we de komende dagen en weken bij de politieke partijen duidelijk maken dat werknemers het gelag niet willen betalen. Er mag niet geraakt worden aan sociale verworvenheden, zoals de indexering van lonen en uitkeringen en we wijzen er opnieuw op dat een grote meerderheid van de bevolking een belasting op grote vermogens steunt.
Het is duidelijk dat er opnieuw moet geïnvesteerd worden in ons sociaal vangnet, zoals degelijke pensioenen, een betaalbare en kwaliteitsvolle gezondheidszorg, steun aan mensen die werkloos zijn of geen inkomen hebben. Ook openbare diensten maken daarvan deel uit, want zij vormen de eerste pijler van onze koopkracht.
Nu duidelijk wordt dat de nota De Wever-Bouchez niet slechts een eerste aanzet is, maar de kern vormt van een mogelijk centrumrechts en conservatief-rechts regeerakkoord, schakelt het ABVV een versnelling hoger in de sensibilisering van werknemers en het brede publiek. Samen met andere vakbonden en het middenveld zullen we met het ABVV actievoeren om de eis voor een sociaal en evenwichtig beleid kracht bij te zetten. We zetten zeker ook in op informatie en sensibilisering via sociale media. Ik roep al onze leden en militanten op om deze acties te ondersteunen en zo de publieke opinie nog meer aan onze zijde te krijgen!”