Vlaamse Regering moet overheveling federale ambtenaren heronderhandelen


We hebben de Vlaamse Regering gedwongen om gedeeltelijk te heronderhandelen over de overheveling van personeelsleden van de federale overheid naar Vlaanderen in het kader van een staatshervorming


In november 2015 verleende de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft de overheveling van personeelsleden van de federale overheid vanaf 1 januari 2015 in het kader van een staatshervorming. Bij dit besluit van de Vlaamse Regering werden onder andere de inschalingsmodaliteiten vastgelegd voor deze overhevelingsoperatie.
Deze overhevelingsmodaliteiten waren vergelijkbaar met de inschalingsmethode die eerder aangewend werd (Lambermont in 2002, Verkeersbelastingen in 2011 en Plantentuin in 2014), met name inschaling in de best passende Vlaamse schaal op basis van een vergelijking van de totale federale bezoldiging (salaris, eindejaarstoelage en andere vaste toelagen) met de totale bezoldiging bij de Diensten van de Vlaamse Overheid (salaris, eindejaarstoelage en maaltijdcheques, uitgezonderd Lambermont, want toen werden nog geen maaltijdcheques toegekend). Maar er werden diverse besparende maatregelen genomen, zoals aanpassing van enkele inschalingslijnen en de creatie van nieuwe overgangsschalen, zodat de totale (gebruteerde) gemiddelde verhoging per schaal lager lag dan 5 procent en er in de schaal geen inschalingsvoordelen waren hoger dan 8 procent).


Verwittiging in de wind geslagen


Tijdens de toenmalige onderhandelingen in het Sectorcomité XVIII hebben we de minister en de Vlaamse Regering verwittigd dat ze de regelgeving niet correct toepaste voor enkele honderden federale personeelsleden die moesten overkomen naar de Vlaamse Overheid. Dit zou de toets van de Raad van State niet doorstaan, hebben we toen aangekondigd. We werden toen weggelachen door sommige ministers en sommige kabinetschefs. Ze lachen nu groen en zuur.


Raad van State geeft ons gelijk


Naar aanleiding van dit besluit van de Vlaamse Regering van november 2015 dienden we als vakbond en enkele overgehevelde personeelsleden een verzoek tot vernietiging in van dit besluit bij de Raad van State, die ons enkele maanden geleden al gedeeltelijk gelijk gegeven heeft.
De Raad van State vernietigde in haar arresten van 5 februari 2018 een aantal artikelen uit voornoemd besluit, voornamelijk artikel VII 179 (berekening schaalanciënniteit) en artikel VII 190 en bijlage 14 (de inschaling), de maaltijdcheques als loon en sommige vergoedingen/toelagen.


Gedwongen heronderhandelingen eindelijk gestart


Sinds de vernietiging op 5 december 2018 van een vijftal artikels uit het Besluit, was het lang wachten vooraleer de Vlaamse Regering klaar was om te heronderhandelen. De reden: het zoeken naar de juiste draagwijdte van de vernietiging en de financiële impact van het dossier. Het is duidelijk dat de Vlaamse regering nu wat extra financiële middelen zal moeten ophoesten voor de aanpassing van het Besluit. Op maandag 21 januari 2019 zijn de heronderhandelingen gestart in het Sectorcomité XVIII, ze lopen door tot en met het Sectorcomité van februari, daar sluiten we de heronderhandeling af.

ACOD Overheidsdiensten zal de belangen verdedigen van onze leden en personeelsleden, zodat ze correcte loon- en arbeidsvoorwaarden hebben. Met ACOD ga je (erop) vooruit!

Chris Moortgat