Van Financiën naar VLABEL

Overkomend personeel nu al bijna in de zak gezet

De Vlaamse regering besliste op 16 oktober 2009 dat vanaf 1 januari 2011 de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) zelf de verkeersbelastingen int. Het gevolg is dat vanaf 15 januari 2011 hiervoor 257 personeelsleden van de FOD Financiën dienen over te gaan naar de Vlaamse administratie en tewerkgesteld worden bij VLABEL. Momenteel is de belastingsdienst bezig met de organisatie om deze personeelsleden op te vangen. Echter niet zonder eerst aan de zelfbedieningstand te passeren.

De vakbonden werden door administrateur-generaal David Van Hereweghe en HR-verantwoordelijke Els Vermeir uitgenodigd voor een 'speciaal' EOC van VLABEL op 17 september. Op de agenda stond de opstart bevorderingsprocedure voor drie A2-directeurs, de opstart vervangingswerving afdelingshoofd controle, aanpassing arbeidsreglement, aanpassing personeelsplan, de uitrusting controlefuncties en de procesaudit.

Vooral de vervangingswerving van een afdelingshoofd en de wervingen van 1 A2 (N-2) – directeur dienst BO4, CIC en financieel beheer, van 1 A2 (N-2) – directeur dienst BO5, juridische aangelegenheden en van 1 A2 (N-2) – directeur dienst Contactcenter, leken ons zeer unfair. Of de bedoelingen oneerlijk waren, laten we in het midden maar het leek er sterk op dat men gauw gauw enkele vriendjes wou bevorderen vooraleer kandidaten vanuit de FOD Financiën zouden meedingen voor de eliteplaatsjes. Ook had de directie de intentie om het afdelingshoofd vlug te vervangen, ook al gaat deze pas op 1 februari met pensioen. Nog tijd genoeg dus om te wachten tot de nieuwe collega’s zich kandidaat zouden stellen.

Toen we eind september de quasi definitieve naamlijst onder ogen kregen, werd ons vermoeden bevestigd dat er toch potentiële kandidaten voor bevordering in het niveau A zouden overkomen. We hebben het EOC bij hoogdringendheid samengeroepen. Deze vergadering vond al plaats op 6 oktober. Op onze vraag wordt de bevorderingsronde uitgesteld tot 2011. Voor de andere niveaus zal men pas eind 2010 weten welke graden er overkomen, m.a.w. hoeveel D3’s, D2’s D1’s, C3,... en dan overgaan naar een bevorderingsronde.

Een andere bekommernis werd ons door de AG (Open VLD en ex-kabinetchef minister Van Mechelen) bevestigd: er komen 289 personeelsleden over, waar de directie meent dat er slechts een 200-tal nodig zijn. Er is vooral een 'overschot' aan D’s die men geleidelijk aan wil laten afvloeien, en ook een kleiner aantal C’s. Wil men enkel nog 'übermenschen' in het rechtse Vlaamse landschap?

Als dit de manier is waarop de personeelsleden die overkomen van de FOD naar VLABEL zullen worden behandeld, dan houden we ons hart vast. Het lijkt nu al alsof de 289 als tweederangsburgers worden bekeken. Eén ding staat vast: nu we echt weten wie aan de andere kant van de tafel zit, zijn we zeker op onze hoede om meer dan ooit een oogje in het zeil te houden.

Jan Van Wesemael