Transitieplan kranten: sterk syndicaal werk in het krantendossier

 


Kameraden, op het paritair comité van 28 juni werden de begeleidingsmaatregelen voor het transitieplan met betrekking tot de kranten goedgekeurd. Deze maatregelen zijn er gekomen na sterke syndicale onderhandelingen. Waarom hebben we deze maatregelen uit de brand gesleept?


Het verdwijnen van de kranten is de grootste omwenteling die we sinds Georoute hebben meegemaakt, als ze al niet ingrijpender is. Al meer dan tientallen jaren draagt bpost de kranten uit, het straatbeeld zal er gans anders uitzien zonder de duizenden postbodes die zeer vroeg de ochtend trotseren om de kranten te bedelen. Dit heeft natuurlijk een enorme invloed op al de postboderondes, te beginnen met de krantenrondes.

Voor de medewerkers die kranten uitdragen, valt er een groot deel van hun werkzaamheden weg. Dit wil zeggen dat deze medewerkers later zullen moeten beginnen en dat hun dagindeling er anders zal uitzien. Later beginnen wil ook zeggen dat de einduren ook later zullen zijn (met als overeenkomst dat dit begin ten laatste 8 uur kan zijn).

Uiteraard heeft dit ook consequenties voor het sociale leven van deze medewerkers. Als je jaren zeer vroeg start en dat begintijdstip schuift enkele uren op, kan dit moeilijk worden voor de dagelijkse routine of verdere indeling van de dag.

Ook voor de medewerkers die geen kranten bezorgen, zijn er gevolgen voor hun ronde. Als alle kranten in een kantoor wegvallen, wil dit zeggen dat alle werkzaamheden herverdeeld moeten worden. Dit kan een kleine tot grotere invloed hebben op de diensten die geen kranten bezorgen. Ook voor de vele vervangers heeft dit grote gevolgen, is het niet door de veranderende beginuren, dan wel door de veranderende diensten.

Al deze redenen maken dat we over een compensatie onderhandeld hebben. Voor alle medewerkers, postbodes en teamleaders, van een mailkantoor waar de kranten wegvallen, is er één dag extra in de teller zonder limiet. Voor de vervangers die regelmatig (meer dan 50 krantendiensten verzekerd in de voorafgaande zes maanden) krantendiensten doen, komen er nog drie extra dagen bij, dus 3+1. Voor de titularissen en de vervangers die zeer regelmatig een krantendienst doen (meer dan 100 krantendiensten verzekerd in de voorafgaande zes maanden), komen er vijf extra dagen bij, dus 5+1.

Er is de mogelijkheid om deze dagen te laten uitbetalen i.p.v. de verlofregeling. De enige voorwaarde is dat je één jaar anciënniteit moet hebben. Ook het wegvallen van de eventuele nachtcompensatie wordt gecompenseerd met een eenmalige uitbetaling, anders dan de degressieve uitbetaling die we nu kennen.

In elke provincie komen er pilootkantoren, die in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 zullen opgestart worden. De andere kantoren zullen dan volgen tot en met midden 2026, wanneer de transitie afgerond moet zijn.

Omdat de uitgevers de prijs van bpost niet wilden betalen, is de constructie met AMP opgezet. Het wegvallen van de kranten blijft een verschrikkelijke zaak voor bpost. Dit betekent dat er op termijn 1.500 à 2.000 banen minder zullen zijn.

In ons akkoord met bpost over AMP staat dat er GEEN ontslagen vallen. Dit maakt - samen met de compensaties die we hebben verkregen - dat we er echt wel het uiterste hebben uitgehaald. Dat is onze plicht tegenover onze leden.

 

Geert Cools