Terugblik op een bewogen jaar bij bpost

 


2021 was opnieuw een moeilijk jaar. Het coronavirus, met steeds wisselende maatregelen, zette het normale leven op zijn kop. We zien minder mensen, hebben minder contact met anderen, geen mogelijkheid tot afscheid nemen, geen mogelijkheid tot feesten. Dit weegt op iedereen. We zijn het allemaal beu. We kunnen alleen maar hopen dat 2022 ons opnieuw een normaler leven brengt. Laat ons daarom alle gezondheidsmaatregelen zo goed mogelijk opvolgen en zorgen voor wie je dierbaar is. Vergeet niemand.

Een nieuw personeelstekort


bpost werd geconfronteerd met een personeelstekort zoals we het nog nooit gezien hebben. Van De Panne tot Overpelt, bij mail en retail, tot bij de ondersteunende diensten, op veel plaatsten is er een personeelstekort. We hebben werkonderbrekingen en stakingen gehad, overlegcomités en nationale comités. Wij blijven elke dag strijden om deze wantoestanden aan te kaarten en er een oplossing voor te zoeken.

Wij zien ook dat er een algemeen tekort is aan arbeidskrachten, maar wij weten ook dat bpost daarvoor zelf verantwoordelijk is. Het bedrijf is te laat in gang geschoten om hier iets aan te doen. Hier en daar gaat het beter, maar op te veel plaatsen zit het personeel nog op zijn tandvlees. Je kan niet eindeloos blijven taken verdelen en bijdoen. Genoeg is genoeg!


Een nieuwe CEO


We hebben dit jaar een nieuwe CEO gekregen, Dirk Tirez. Zoals ik eerder al zei in mijn open brief in Tribune, zal hij nog moeite moeten doen om ons te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Wij hopen dat hij, zoals beloofd, de sociale dialoog hoog in het vaandel draagt. Zo niet gaan we nog spannende tijden tegemoet.


Een nieuwe cao


Ook hebben we dit jaar een nieuwe cao gesloten. We mogen daarover redelijk tevreden zijn. Er staan veel goede maatregelen in voor het personeel: extra verlofdagen voor de DA-statuten, geen naakte ontslagen, versterkte welzijnsmaatregelen, verhoging van ARAB-vergoeding, cadeaucheques, ecocheques, eindejaarspremie, productkennistoelage, bedrijfstoelage, uitblijven ongevallen chauffeurs C en CE, kilometervergoeding fiets – kortom, te veel om alles op te sommen.


Een nieuw beheerscontract


Het zevende beheerscontract is getekend met een blijvend uitgebreid retailnetwerk, de sociale rol van de postbode blijft bestaan en bpost zal een rol spelen in de toenemende digitalisering door hulp te bieden aan hen die het nodig hebben.


Een nieuwe uitdaging


Voor mij persoonlijk was 2021 het jaar waarin ik Jean-Pierre Nyns opvolgde als algemeen secretaris van ACOD Post. Jean-Pierre heeft ons gebracht tot waar we nu staan: we zijn de grootste vakbond bij bpost! Het is een eer om Jean-Pierre op te volgen. Ik draag zijn waarden verder uit binnen onze vakbond. We blijven dezelfde weg opgaan kameraden, we zullen de grootste en de sterkste vakbond blijven.

Zoals ik dit al op de sociale promoties aan de militanten heb uitgelegd, kan ik dit niet alleen. Ik heb de input van de leden nodig, de steun van de militanten, de onvermoeibare inzet van onze vrijgestelden op het terrein en onze ondersteunende dienst centraal. Zonder jullie is er geen ACOD Post, zonder jullie inzet zijn we niet de grootste en sterkste vakbond. Daarom kameraden, mijn dank gaat uit naar jullie, samen zijn en blijven we sterk!

 

Geert Cools