Interview Bert Anciaux: “We worden er niet beter van als we enkel voor onszelf zorgen”
Bert, je hebt al een heel politiek parcours doorlopen en bent actief geweest in verschillende politieke partijen. Wat ben je nu? Vlaams-nationalist, socialist, sociaaldemocraat?
Bert Anciaux: “(ferm) Ik ben socialist! Vechten tegen onrechtvaardigheid en me inzetten voor de gemeenschap lopen als een rode draad door mijn leven. Als nationalisme betekent zorg dragen voor iedereen die in je gemeenschap woont, dan ligt dat dicht bij het begrip gemeenschapsvorming. Het woord sociaaldemocraat gebruik ik om te wijzen op de politieke structuur waarbinnen ik het socialisme wil beleven, namelijk een sterke democratie.”
Voor jou is er een verenigbare band tussen nationalisme en socialisme?
Bert Anciaux: “Absoluut, al wil ik wel opmerken dat mijn Vlaams-nationalisme op twee punten sterk gecorrigeerd is sinds Vlaanderen een krachtige politieke structuur ontwikkelde. Nationalisme moet intern sterk gericht zijn op verscheidenheid binnen de gemeenschap en niet pleiten voor een monocultureel Vlaanderen. Verder moet het ook ingebed zijn in internationalisme, waarvan ik steeds voorstander was. Dat is ook de sterkte van de socialistische beweging, die als enige echt internationaal georganiseerd is en niet enkel aan politiek doet voor, maar ook mét de man in de straat.”
Je verkondigt dat je eigenlijk altijd al socialist was. Zag je dat dan pas recent in?
Bert Anciaux: “Ik ben een product van de tijd en het milieu waarin ik opgroeide; een periode waarin je als Vlaming in Brussel niet bepaald gerespecteerd werd. Opkomen voor mijn identiteit vond ik toen en nu nog steeds zeer belangrijk. De socialistische partij in Brussel stond toen overigens bekend als veeleer Belgicistisch, maar is ondertussen sterk geëvolueerd. Ik heb echter niet het gevoel dat ik van manier van denken veranderde sinds ik bij de sp.a ben. Trouwens, in de samenleving zijn er ook meer socialisten dan diegenen die zich zo noemen.”
Hoe verenig je jouw Vlaams-nationalisme met sterke federale elementen van de socialistische beweging, zoals de sociale zekerheid en solidariteit?
Bert Anciaux: “Ik pleit voor een sterke solidariteit en sociale zekerheid. Zaken als pensioenen en werkloosheidsuitkeringen moeten federaal blijven. Zolang Europa dergelijke mechanismen niet kan organiseren, houden we dat best binnen een Belgisch - zij het confederaal - kader. Net zo met de financiering. In sommige andere gevallen is een overheveling wel wenselijk, omdat de bevoegdheden er dan ook sterker uitkomen. Ze zijn dan immers meer toegespitst op hun doelgroep. Ik wil zoeken naar punten waar we samen, en niet alleen zelf, beter van worden. Soms betekent dat samenwerking, soms het zelf doen. Alleen zo kan iedere gemeenschap in ons land zich voldoende uiten en alleen via de gemeenschapsvorming kunnen we het individu en de democratie versterken.”
Wat wil je betekenen voor de sp.a?
Bert Anciaux: “Ik wil in de eerste plaats een goede militant zijn. Het voorbije jaar nam ik deel aan tal van activiteiten van de partij. Ik wil ook de communicatie en de band tussen de partijtop en de basis versterken. Die is niet minder sterk dan vroeger, maar wel anders. Nu verwachten kiezers, leden en militanten veel meer dat er naar hun wensen en noden wordt geluisterd. Caroline Gennez heeft dat trouwens perfect begrepen. Voorts wil ik me ook focussen op armoedebestrijding. We worden er niet beter van als we enkel voor onszelf zorgen, zoals de liberalen menen. Hoe minder armoede, hoe minder spanningen en hoe gelukkiger een land – ook de rijken!”
Sterke openbare diensten, een sterke overheid en sterke vakbonden kunnen daarbij helpen.
Bert Anciaux: “Vakbonden zijn voor mij de laatste sterke speler tegen het internationaal en nationaal liberalisme en vrije marktdenken. Ze vormen een belangrijk tegengewicht. Ook de overheid maakt deel uit van de maatschappij. Ze moet voldoende ontwikkeld zijn om iedereen de kansen te geven deel te nemen aan die maatschappij. Daarom is het belangrijk dat ze participatief te werk gaat, minder alles van bovenaf stuurt en mensen meer betrekt bij de voorbereiding van en de besluitvorming zelf.”