Congressen ADMI-ALR-LRB: wat leverden de congressen op?

 

Van het voorjaar 2015 tot begin juni 2016, op het finale federaal statutair congres van de sector ADMI–ALR–LRB in Blankenberge, discussieerden militanten op alle niveaus van de gewesten en regio’s over de voorstellen van de resoluties voor de komende congresperiode. Uiteindelijk zorgden de congressisten voor één ambitieuze, toekomstgerichte tekst voor de periode 2016-2020. Waarvoor dank aan alle deelnemers. Wat werd weerhouden?

Concreet bogen onze militanten zich over vijf grote thema’s: werkgelegenheid, pensioenen, gezondheid, statuut en openbare diensten. Op basis daarvan maakte het federaal secretariaat van de sector voorbereidende en onderbouwende teksten die uiteindelijk resulteerden in enkele krachtige resoluties – goedgekeurd door het federaal congres. De uitgebreide teksten zijn op eenvoudig verzoek te verkrijgen bij het regiosecretariaat ACOD LRB (lrb@cgspacod.be).

Thema 1: werkgelegenheid

ACOD ADMI-ALR-LRB eist een werkgelegenheidsbeleid dat rekening houdt met de diversiteit van de betrekkingen in de lokale besturen. We eisen dat het werkgelegenheidsbeleid toelaat de werkgelegenheid blijvend te verzekeren en de vaste benoeming van alle werknemers te garanderen.
De overheidsmiddelen moeten niet dienen om nieuwe vormen van niet-reguliere tewerkstelling te ontwikkelen. We eisen dan ook dat deelentiteiten, in het kader van de overheveling van nieuwe bevoegdheden, goed nadenken over een daadwerkelijk overheidsbeleid inzake werkgelegenheid.
De sector eist ook:

- Een arbeidsduurvermindering zonder loonverlies, met compenserende aanwervingen om de werkloosheid te doen dalen.
- Kwaliteitsvolle jobs comform de eisen van de wetgeving op ‘welzijn op het werk’ en respect voor ‘werkbaar werk’. Dit impliceert een daadwerkelijke investering in dit beleid, evenals in het toezicht erop.

Thema 2: pensioenen

ACOD ADMI-ALR-LRB eist het behoud van het omslagstelsel – eerste pijler genoemd – voor de overheidspensioenen. Om het voortbestaan van het stelsel te verzekeren, is het absoluut noodzakelijk dat alle personeelsleden gestatutariseerd worden. Verder eist onze sector dat de pensioengerechtigde leeftijd op 60 jaar wordt gebracht, dat de diplomajaren nodig voor de toegang tot zekere overheidsbetrekkingen worden gevaloriseerd en dat de preferentiële tantièmes behouden worden.
We eisen bovendien een daadwerkelijk eindeloopbaanbeleid voor iedereen. We willen een mogelijke vervroegde uitstap voor iedereen en een aanpassing van de werktijd in functie van de persoonlijke of familiale toestand van elkeen, en dit vanaf 55 jaar, zonder financiële weerslag op het pensioen.
ACOD ADMI-ALR-LRB weigert dat het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid vervangen wordt door een vergoeding voor arbeidsongeschiktheid. De sector weigert ook het puntensysteem voor de berekening van de pensioenen, wijst het systeem van de gemengde pensioenen af en eist dat er rekening gehouden wordt met de zwaarte van sommige beroepen.
Daarnaast eist ACOD ADMI-ALR-LRB een evenwichtiger, rechtvaardiger fiscaal beleid, maar geen kleine gunstmaatregeltjes. We eisen een hogere belasting op kapitaal en grote vermogens, zodat zowel de openbare diensten als de sociale zekerheid via de gezondheidszorg, de pensioenen en de personenhulp – in het bijzonder aan de zwaksten – kunnen worden gefinancierd.

Thema 3: gezondheid

Gezondheidszorg is een recht en geen privilege. Bijgevolg verzetten we ons tegen elke vorm van privatisering en commercialisering ervan. We eisen dus een betere financiering van de openbare zorginstellingen. ACOD ADMI-ALR-LRB stelt dat de gezondheid geen handelsgoed is en erkend moet worden als waarde van openbaar nut. Zowel het federale gezondheidsbeleid als dat van de deelentiteiten moet de toegang tot de zorg vergemakkelijken voor de voltallige bevolking, zonder uitzondering.
De openbare zorginstellingen moeten van een (aan de evolutie van de behoeften) aangepaste financiering kunnen genieten. Dit geldt ook voor de kinderopvang, die aan de basis ligt van de gelijkheid tussen man en vrouw op het gebied van toegang tot werk.
In het ouderenbeleid eisen we hogere omkaderingsnormen in rusthuizen (ROB) en rust- en verzorgingstehuizen (RVT). Het gaat niet alleen over een werkgelegenheidsbeleid, maar in de eerste plaats om een menselijke dienstverlening aan de bewoners.
Om de integratie van personen met een beperking en hulpbehoevenden te verzekeren, eisen we de invoering van een beleid van openbare dienstverlening dat toelaat de personen met een beperking levenslang te begeleiden, zodat ze kunnen beschikken over de gepaste middelen om zich te integreren en aan het werk te blijven.
ACOD ADMI-ALR-LRB weigert en veroordeelt de intrekking van het gezinshulpbeleid uit de sociale zekerheid en de individualisering van de kinderbijslag. Deze laatste is een grote steun voor de gezinnen en remt de armoede af, waarvan de kinderen de eerste slachtoffers zijn. We eisen dan ook een stelsel van forfaitaire bijslag met toeslagen verbonden aan de toestand van het kind (familiale toestand, handicap, ziekte, sociaaleconomische context, …).
We bevestigen dat alleen de openbare diensten borg staan voor gezondheidszorgen, kinderopvang, hulp aan personen met een beperking, en voor de omkadering van ouderen die voor iedereen kwalitatief en toegankelijk moeten zijn.
De sector herbevestigt zijn gehechtheid aan ons federaal sociale-zekerheidssysteem en verwerpt de systemen die de solidariteit tussen de werknemers ondermijnen.

Thema 4: statuut

In de ogen van de ACOD ADMI-ALR-LRB moet de onafhankelijkheid van de administratie en de ambtenaren ten opzichte van de politiek verkozenen gewaarborgd worden, om de continuïteit van de openbare diensten mogelijk te maken en bij elke meerderheidswissel willekeurige ontslagen te vermijden.
In 1937 werd een statuut gecreëerd om kwaliteitsvolle dienstverlening te verzekeren aan elke burger, zonder enige vorm van discriminatie (van sociaaleconomische aard, politieke, filosofische, religieuze opinie of gendergerelateerd, …). Tegenover de groeiende politisering, het invoeren van privémanagement en de privatisering van bepaalde opdrachten, blijft het statuut onze eis bij uitstek voor al het personeel van onze sector.
De sector verwerpt alle arbeidssystemen die de gemiddelde arbeidsduur van 38 uur per week overschrijden. We herbevestigen onze eis tot arbeidsduurvermindering met behoud van alle rechten van de werknemers.

Thema 5: openbare diensten

ACOD ADMI-ALR-LRB weigert stellig de volledige integratie van de OCMW’s in de gemeenten en eist financiële ruimte, zowel op federaal als op gewestelijk niveau, zodat de lokale en provinciale besturen, maar ook de politiediensten, de hulpverleningszones en de intercommunales, kwalitatieve publieke opdrachten kunnen vervullen in het belang van alle burgers.
De sector ADMI-ALR-LRB blijft zich verzetten tegen de verdere afslanking van alle provinciale besturen. Dit intermediaire niveau is een absolute noodzaak binnen ons federale staatsbestel ter ondersteuning van de lokale besturen en de goede werking van de regio’s.
We misprijzen de perverse effecten van de Europese richtlijn (ESR-normen) die de begrotingen van onze instellingen in het gedrang brengen in het kader van de financiering van nieuwe openbare investeringen.

Willy Van den Berghe