Beleid Vandenbroucke op kruissnelheid




Beleid Vandenbroucke op kruissnelheid

Vorig jaar in december publiceerde De Standaard een artikel met als titel "Minister krijgt kerstrapport". Daarin werd nogal wat kritiek gegeven op de hooggespannen verwachtingen na anderhalf jaar beleid. Enkele groots aangekondigde onderwijsvernieuwingen sleepten aan. Nu zijn we juist halfweg in de huidige legislatuur van de Vlaamse regering. En we kunnen u garanderen dat er nog een Tsunami van onderwijsvernieuwingen op komst is.

We kregen reeds bij manier van spreken tonnen papier te verwerken met beleidsbrieven, discussienota’s, ontwerpen van decreten, en dergelijke meer en dit in zo'n snel tempo dat zelfs de VLOR procedureel op haar adem trapt. Het onderwijsbeleid van de minister loopt dus in volle versnelling.

Natuurlijk heeft de minister ook goede inzichten, waarbij hij een jarenlang sluimerend ongenoegen wil rechtzetten, concreter en operationeler wil maken. Toch vrees ik dat de actoren en de uitvoerders, zowel leerkrachten en directies, bij dit alles de pedalen zullen kwijtraken. Ondanks de vooropgestelde doelstellingen om allerlei toestanden en systemen te verbeteren, krijgt iedereen het onbehaaglijke gevoel dat niets in het Vlaamse onderwijs nog goed is. Het lijkt wel alsof alles anders moet, ondanks de gunstige internationale rapporten over ons onderwijs.

Frank Vandenbroucke zal de geschiedenis ingaan om zijn zorgbeleid. Een terechte maatschappelijke motivatie, waarvoor zelfs in CAO VIII middelen worden voorzien.

De volgende weken zal het vooral gaan over het volwassenenonderwijs, waarbij een duidelijke missie wordt uitgeschreven voor levenslang leren. Tal van financiële en organisatorische aanpassingen worden doorgevoerd en de basiseducatie wordt hierin geïntegreerd. Hiervoor zal de minister een consortium oprichten dat een structureel netoverschrijdend samenwerkingsverband van alle initiatieven in de streek moet coördineren.

De doelstelling is het realiseren van een hogere deelname aan het volwassenenonderwijs door het behoud van een sterk regionaal, gespreid en betaalbaar opleidingsaanbod dat tegelijk maatschappelijk verantwoord is. Omgevingsanalyses zullen de basis vormen om de programmering van het volwassenenonderwijs beter af te stemmen op regionale noden. Met andere woorden er zullen prioriteiten worden vastgelegd, inclusief een rationalisatie van de opleidingen.
Andere gevoelige thema’s staan eveneens hoog op de agenda. De financiering van het leerplichtonderwijs, de nieuwe financiering van het hoger onderwijs, leren en werken, het talenbeleid met leerzorg als happening.

Gelukkig beschikt de minister over een uitstekende administratie die een concurrentievergelijking met de privésector grandioos kan doorstaan.