Alles wat u wenst te weten over... maaltijdcheques
In uitvoering van de Cao 2005-2007 ontvangen de personeelsleden van alle entiteiten (agentschappen, departementen, MOD’s) die onder de toepassing van die cao vallen, vanaf 1 juli 2007 maaltijdcheques. We bespreken de belangrijkste regels hiervan.
Wie?
In regel hebben alle personeelsleden recht op maaltijdcheques. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de loodsen, stuurmannen en kapiteins van de loodsboten. Voor de operationele loodsen wordt het bestaande forfait van de reis- en maaltijdkosten verhoogd met 25 euro per maand (te indexeren). Aan de personeelsleden met standplaats in Vlissingen of Amsterdam wordt in de plaats een forfaitaire vergoeding van 30 euro (te indexeren) per maand toegekend.
Hoeveel en wanneer?
Het algemene principe is dat men per gepresteerde dag één maaltijdcheque ontvangt, ongeacht de duur van de arbeidsprestatie. Er is geen minimum- of maximumduur per arbeidsdag bepaald. Bij de meeste soorten verloven of aanwezigheden heeft men geen recht op een maaltijdcheque. Uitzonderingen hierop zijn vakbondsactiviteiten, voorbereiding voor bevorderingsexamens en preventieve medische onderzoeken.
Elke maaltijdcheque heeft een waarde van 5 euro. Daarvan is de helft afkomstig van de werkgever en de andere helft van de werknemer. Voor de personeelsleden die recht hebben op één maaltijdcheque per dag, wordt tegen het einde van elke maand het aantal cheques berekend en per post opgestuurd. Indien er zich aan het einde van die maand nog onvoorziene afwezigheden voordoen, worden die de daaropvolgende maand verrekend.
Door hun dienst- of werktijdregeling wordt er voor sommige categorieën van personeelsleden een alternatieve telling toegepast. Voor hen wordt het aantal maaltijdcheques berekend door het totaal aantal effectief gepresteerde uren per kwartaal te delen door 7.36 uur. Toch krijgen ook zij elke maand hun cheques toegestuurd. Aan het einde van elke kwartaal wordt er gecorrigeerd indien nodig.
De helft van de maaltijdcheque wordt dus door de werknemer zelf betaald. Het totale bedrag van deze werknemersbijdrage (aantal cheques vermenigvuldigd met 2,50 euro) wordt op het einde van elke maand ingehouden op het nettoloon. Bij de berekening van alle vergoedingen of toelagen wordt uitgegaan van het initiële netto maandsalaris.
Geldigheidsduur?
Op elke maaltijdcheque staat vermeld tot wanneer deze geldig is. De geldigheidsduur is drie maanden. In vele winkels, en zeker wanneer die behoren tot grote winkelketens, kan de maaltijdcheque als betaalmiddel worden gebruikt. Volgens de letter van de wet mag daarmee alleen verbruiksklare voeding worden aangekocht.
Betaalmiddel in personeelsrestaurants?
De maaltijdcheque kan ook worden aangewend als betaalmiddel in alle personeelsrestaurants van de DAB-Catering. Met een maaltijdcheque kan een klassieke warme maaltijd worden betaald, dit houdt in soep met koude of warme dagschotel en dessert. Het gevolg is dat voortaan in de personeelsrestaurants een standaardmaaltijd 5 euro zal kosten. Men kan naar keuze betalen met een maaltijdcheque, proton of cash geld. De nieuwe regeling (inclusief prijsverhoging) gaat in op 1 augustus 2007.
In de personeelsrestaurants worden dus enkel maaltijdcheques aanvaard met een waarde van 5 euro. Indien men iets verbruikt dat minder dan 5 euro kost, zoals bijvoorbeeld een broodje, kan niet met een maaltijdcheque worden betaald. Bij duurdere maaltijden kan cash worden opgelegd.
Voor de personeelsleden op de luchthavens van Antwerpen en Oostende kreeg ACOD de garantie dat ook zij, zonder opleg, met een maaltijdcheque een volledige dagschotel kunnen verbruiken. Op onze eis wordt die garantie in het protocol opgenomen.
Wat met maaltijdvergoeding en zeegeld?
De veralgemeende invoering van de maaltijdcheque heeft consequenties voor de maaltijdvergoeding en het zeegeld. De overheid stelt dat er anders dubbel voordeel zou worden toegekend. Geïndexeerd bedraagt de maaltijdvergoeding momenteel 13,30 euro. Dit bedrag wordt verminderd naar 10,80 euro. De geïndexeerde maaltijdvergoeding op dienst- en veerboten bedraagt momenteel 11,48 euro en deze wordt teruggebracht tot 8,98 euro. De geïndexeerde forfaitaire maaltijdvergoedingen worden overeenkomstig verminderd. Het geïndexeerde zeegeld gaat met 2,50 euro naar omlaag.
In agentschappen met rechtspersoonlijkheid waar voordeliger regelingen bestaan, blijven deze behouden. Maaltijdcheques met een hogere waarde dan 5 euro kunnen echter niet worden aangewend in de personeelsrestaurants van de DAB-Catering.
Deze algemene regels over de toekenning van maaltijdcheques worden opgenomen in een rondzendbrief (dit is de nieuwe benaming voor omzendbrief). In een bijlage daarvan worden de personeelscategorieën opgesomd op wie de alternatieve telling wordt toegepast. U kan steeds bij de ACOD-afgevaardigden op uw werkzetel terecht voor meer informatie