Agressie tegen spoorwegpersoneel: ACOD Spoor bindt de kat de bel aan bij ministers

 


De Leuvense correctionele rechtbank veroordeelde een veertigjarige vrouw bij verstek tot 10 maanden gevangenisstraf en 800 euro boete. Daarnaast moet ze 500 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en Securail. De vrouw had een Securail-agent in het station van Leuven bespuwd en gebeten als reactie op de aanmaning om de coronamaatregelen te respecteren en een mondmasker te dragen. Onze collega was enkele dagen werkongeschikt. De feiten vonden plaats in juli 2020 (vorig jaar). De rechtbank velde haar oordeel op basis van camerabeelden en getuigenverklaring. De agressor was bovendien bekend voor andere feiten.


Helaas wordt het spoorwegpersoneel (trein- en station-personeel), net zoals andere publieke functies (zorg, politie, brandweer…) nog steeds geconfronteerd wordt met agressie en ongepast gedrag. De paritaire werkgroep Anti-agressie werkte een strategisch plan uit dat steeds wordt aangepast in functie van fenomenen die de sociale veiligheid van personeel en reizigers in het gedrang brengen.

ACOD Spoor stuurde vorige maand een brief naar de ministers van Binnenlandse Zaken en Mobiliteit om de problematiek te duiden. Wij beklemtoonden het belang van ondersteuning aan de Belgische Spoorwegen door de gerechtelijke en politionele instanties. We herinnerden de minister van BiZa eraan dat haar voorganger de aanwezigheid van spoorwegpolitie in de stations heeft geminimaliseerd. Het station van Leuven is hiervan trouwens een voorbeeld. In dit station, dat tot de top vijf behoort van op- en afstappende reizigers, is er geen spoorwegpolitie meer! We vroegen de minister deze beslissing te herroepen en de aanwezigheid van spoorwegpolitie in de stations opnieuw te maximaliseren.

Daarnaast wezen we de minister van Mobiliteit op het belang van zichtbaar operationeel personeel, met andere woorden de noodzaak om bestendig te investeren in station-personeel (Securail, perronpersoneel, loketten…). Door onze inspanningen werd deze problematiek in de commissie Infrastructuur van de Kamer geagendeerd.

Agressie is een maatschappelijk fenomeen, zeker in tijden van onzekerheid en ongelijkheid, maar kan nooit aanvaard worden. Iedereen moet zich hoffelijk gedragen in een samenleving. Ook dat is solidariteit.


Günther Blauwens, Nicky Masscheleyn