bpost krijgt een nieuw distributiemodel in 2020

 


Het is geen geheim dat bpost het aantal uitreikingsdagen in de toekomst wil verminderen. Dat is al tientallen keren in de media gepubliceerd. CEO Koen Van Gerven heeft vorig jaar in ieder interview daarover gepraat. Dat is trouwens één van de redenen waarom wij in november 2018 gestaakt hebben.


Herinner je je ons pamflet ‘Neen aan de vermindering van de uitreikingsdagen’? Wij hebben in deze cao verkregen dat er geen harde en naakte ontslagen zullen vallen. Dat was met de dossiers CC en FM Cleaning, maar ook met de vermindering van de uitreikingsdagen in ons achterhoofd.

Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering van bpost heeft de CEO dit opnieuw in de actualiteit geplaatst. Ondertussen hebben informatievergaderingen met het management, teamleaders en personeel plaatsgevonden. bpost is duidelijk: zij willen tegen maart 2020 definitief kunnen starten met het ‘Alternerend Distributie Model’. Hoe ze dat gaan organiseren, is een ander verhaal. Daarover heeft iedereen nog duizend-en-één vragen waarop het antwoord ontbreekt.

ACOD Post neemt akte van dit plan. Niet meer, noch minder. Enerzijds is er een zogenaamde economische noodzaak, anderzijds zal dit banen kosten. Wij zullen ons heel goed informeren en veelvuldig met jullie overleggen, zodat wij klaar zijn om vervolgens hierover harde onderhandelingen te voeren.

bpost wil in een aantal pionierskantoren een aantal personeelsleden betrekken in de zoektocht naar oplossingen om haar plan te kunnen doorvoeren. Ons advies: wees voorzichtig hiermee. Het zou niet de eerste keer zijn dat bpost goedbedoelde initiatieven misbruikt om haar zin door te drijven.


Jean-Pierre Nyns


Dit artikel verscheen in Tribune 75.07