ACOD Post op de barricades: tegenhouden, die handel!

 


Kameraden, we hebben twee grote en geslaagde manifestaties achter de rug, op 13 januari en op 13 februari. Ik dank jullie alvast voor de opkomst, dankzij jullie waren deze demonstraties een succes.


Wij protesteerden op 13 januari tegen de pensioenplannen die in de 'supernota' van toenmalig informateur Bart De Wever stonden. Dit was een regelrechte aanval op het huidige pensioenstelsel en in het bijzonder op de ambtenarenpensioenen. Zo stond er onder andere in te lezen dat de tantièmes en de perequatie geschrapt zouden worden en dat de berekening van het ambtenarenpensioen niet op de laatste 10 jaar van de carrière zou worden berekend, maar op termijn op de volledige loopbaan. Als bedorven toemaat, zou de toegang tot het minimumpensioen veel strenger worden gemaakt. Deze maatregelen zouden zowel de statutaire als contractuele collega's treffen. Deze actie was een groot succes, er zijn meer dan 40.000 manifestanten op straat gekomen.

Op 13 februari hadden we opnieuw een zeer succesvolle manifestatie, ook weer dankzij jullie! We klaagden de aanval op de openbare diensten aan. We hadden deze manifestatie al gepland voordat er een regeringsakkoord was. Dit was inderdaad goed gezien, want het regeerakkoord is samen te vatten in een paar woorden: we breken de openbare diensten af en we zetten een aanval in op de zwakkeren van de maatschappij en op de gewone werkende mens.

De openbare diensten worden in het regeerakkoord zeer zwaar aangepakt, er zijn geen overheidsdiensten die niet worden getroffen door de maatregelen in dit akkoord. Enkele voorbeelden; uitholling statuten, uitholling pensioenregeling, afbraak van departementen…

Al de mensen die het meeste steun nodig hebben, worden door dit akkoord hard getroffen: de jacht op langdurige zieken, beperking van de werkloosheid in de tijd en een zeer zware aanval op migranten.

Het regeerakkoord bevat weinig ondersteunende, maar massa's bestraffende maatregelen tegenover de zwakkeren in de maatschappij. Wat er wel instaat, is een zeer zwaar uitgeholde meerwaarde-taks. De sterkste schouders dragen niet de zwaarste lasten, zoals ze beweren!

Een aantal zaken belangt bpost aan. Er komt een ‘defensiefonds’ door verkoop van activa van onder meer overheidsbedrijven. Als dit gebeurt, komt het erop neer dat bpost wordt geprivatiseerd. In de distributiesector geldt ‘nachtarbeid’ pas vanaf 24 uur, dus bestaat er ook bij bpost een risico om een deel van de nachtpremie te verliezen. Het beheerscontract wordt door de overheid herzien, de toelage wordt verminderd van 125 miljoen naar 75 miljoen, dat is 50 miljoen euro minder.

Met dit regeerakkoord kunnen wij niet akkoord gaan, we blijven strijden om de uitvoering hiervan tegen te houden!

Samen sterk, kameraden!

 

Geert Cools

 

 


Documenten
1920x620-Post.jpg