Fedorest blijft, maar rationalisering wordt voortgezet

Nieuws dinsdag 3 september 2024

 


De rationalisering van Fedorest moet het toekennen van maaltijdcheques aan het federale personeel sinds 1 januari 2024 gedeeltelijk financieren. Oorspronkelijk was de overheid van plan de diensten uit te besteden aan een vzw. De ACOD heeft zich hiertegen verzet en de tegen deze vzw-plannen ondernomen acties zijn succesvol gebleken. Goed nieuws? Toch niet helemaal.


De overheid liet het idee uiteindelijk varen, waardoor een deel van de ongerustheid onder het personeel is weggevallen. Er is evenwel niet alleen maar goed nieuws, want het management is van plan de rationalisering van de federale restaurants voort te zetten tot in 2030. In de komende jaren staan de klanten en het personeel dus nog tal van veranderingen te wachten.


Automaten


Op de plaatsen waar het management meent dat er te weinig klanten komen, worden de klassieke restaurantdiensten vervangen door maaltijdautomaten. Het gaat om acht sites in Wallonië (Charleroi CAE, Ciney, Hoei Compiègne, Bergen Joncquois, Neufchâteau, Nijvel, Ottignies, Saint-Vith) en zeven in Vlaanderen (Diest, Halle, Mechelen, Oudenaarde, Sint-Niklaas, Tongeren et Turnhout). Deze automaten worden bevoorraad door FinPress, waar de productie van kant-en-klare maaltijden behouden blijft en zelfs wordt uitgebreid.
De directie kondigde aan dat er werkgroepen in het leven worden geroepen om de best mogelijke oplossingen te vinden om het door deze sluitingen van diensten getroffen personeel te reaffecteren. De ACOD zal nauwgezet opvolgen dat het betrokken personeel wordt gerespecteerd en dat de geboden dienst kwaliteitsvol is.


Minder productie ter plaatse


Op de sites die wel blijven bestaan, worden niet langer volledige maaltijden bereid, maar koopt Fedorest in de privésector bereide en half-bereide producten aan. Steaks, bijvoorbeeld, worden nog wel ter plaatse gebakken, maar desserten worden niet meer in de keukens van Fedorest klaargemaakt.
Volgens de overheid wordt het aanbod wel uitgebreid en gevarieerder en behouden de keukens enige autonomie, weliswaar binnen een opgelegd kader, om een menuplan op te stellen, zodat nog rekening kan worden gehouden met de lokale vraag en smaak.
De ACOD betreurt deze nieuwe privatisering van diensten en hoopt dat de kwaliteit van de maaltijden op peil blijft.


Scanning en digitalisering


De restaurants worden aangepast: er komen zelfbedieningstogen en betaalautomaten (self-scanning). Een aantal procedures wordt gedigitaliseerd: opvolging van de veiligheid- en gezondheidsnormen (HACCP), opvolging van de bestellingen en poetsplannen.
De ACOD dringt erop aan dat op zijn minst een opleiding wordt georganiseerd om te leren werken met deze nieuwe instrumenten.


Personeel


De herstructureringsmaatregelen beogen dus besparingen door een aanzienlijke inkrimping van het personeelsbestand, dat wordt berekend op basis van de verkoop.
Tegen eind 2030 gaan 276 werknemers van Fedorest met pensioen. Als ze niet vervangen worden, blijven er dan nog 277 personeelsleden over. Door de geprogrammeerde inkrimping verdwijnt dus de helft van het huidige personeelsbestand.
Voor de ACOD moet er voldoende personeel blijven en dient er zelfs te worden aangeworven om het hoofd te bieden aan mogelijke evoluties in de vraag (terugkeerbeweging naar kantoor). De ACOD vraagt voltijdse overeenkomsten van bepaalde duur met loopbaanperspectieven (bevorderingen, statutarisering) voor alle Fedorest-personeelsleden.
Ten slotte wijzen de ACOD-vertegenwoordigers het management erop dat het werk voor het personeel zinvol, aangenaam en nuttig moet blijven. Hoewel het directiecomité van de FOD Financiën de ‘teamspirit’ onder het personeel opnieuw wil aanwakkeren – die verdwenen is door de covid-maatregelen – is het wel belangrijk te beseffen dat Fedorest als plek om een maaltijd te nuttigen en zich te ontspannen in een gezellige omgeving heel belangrijk en waardevol blijft.
We blijven solidair met onze collega’s en blijven gebruik maken van Fedorest!

 

Jean François Lemaire, Tony Six