Staking Vlaamse ambtenaren levert resultaat op

Nieuws dinsdag 29 april 2008




Koopkracht gaat de hoogte in

De militanten, leden en personeelsleden van de Vlaamse Gemeenschap hebben van 17 tot 21 maart het werk neergelegd. Elke dag werd in een andere provincie gestaakt. De pers- en mediabelangstelling en de giftige commentaren vanuit Unizo en andere werkgeversbastions vormden het beste bewijs dat de staking haar doel niet heeft gemist.


Staking in cijfers

De staking heeft als resultaat dat de koopkracht van de personeelsleden van de Vlaamse Gemeenschap toch aanzienlijk verhoogd wordt. In eerste instantie is er een algemene lineaire salarisverhoging van 2%. Dit betekent dat alle salarisschalen aan 100% met 2% worden verhoogd. Deze salarisverhoging wordt geplafonneerd op 50 euro bruto per maand aan de huidige index, wat overeenkomt met 420 euro verhoging aan 100% op jaarbasis.

Zo wordt deze verhoging voor altijd ten volle in de salarissen geïntegreerd. Bijgevolg wordt dit bedrag steeds mee geïndexeerd, wat een verhogend effect heeft op alle toelagen, vergoedingen en uitkeringen die op basis van het salaris worden berekend. Voorbeelden zijn het vakantiegeld, de eindejaarstoelage en het pensioen. De salarisverhoging gaat in op 1 januari 2009.


Andere samenstelling cheques

Bovenop de salarisverhoging wordt de koopkracht verhoogd door een andere samenstelling van de maaltijdcheques. De meeste personeelsleden van de Vlaamse Gemeenschap krijgen per dag een maaltijdcheque ter waarde van 5 euro. Daarvan is momenteel 2,5 euro werkgeversbijdrage en 2,5 euro werknemersbijdrage. Dat wordt gewijzigd in 3,91 euro werkgeversbijdrage en 1,09 euro werknemersbijdrage. Dat betekent dat alle personeelsleden er per dag 1,41 euro netto op vooruitgaan, wat op jaarbasis overeenkomt met 296 euro nettowinst. Daarbij is rekening gehouden met de verlofdagen. Driekwart van die verhoging gaat in op 1 september 2008, het laatste kwart op 1 mei 2009.

Personeelsleden die nu al genieten van een voordeliger regeling op het gebied van maaltijdcheques, krijgen een gelijkwaardige, compenserende financiële maatregel, waardoor ook zij er op jaarbasis 296 euro netto op vooruitgaan.

Samengevat

*Voor ongeveer 25% van de 25.000 personeelsleden van de Vlaamse Gemeenschap wordt de koopkracht met meer dan 5% verhoogd.

*Voor ongeveer 65% van die 25.000 personeelsleden komt er een koopkrachtverhoging van 3% tot 5%.

*Voor ongeveer 10% ligt de koopkrachtstijging tussen 1,5% en 3%.

*Het principe daarbij is dat de laagste salarissen procentueel het meest vooruitgaan.

*Alle personeelsleden gaan er zo'n 600 euro netto per jaar op vooruit.

*In tegenstelling tot wat wordt beweerd, geldt dit alles bovenop de indexverhogingen.


Personeelsstatuut gevrijwaard

Een even belangrijke inzet van de staking was de bescherming van het personeelsstatuut. De eis was dat een aantal recente overheidsvoorstellen werd ingeslikt. De Vlaamse regering heeft nu ingebonden op het gebied van de volgende voorstellen:

- de ontslagmogelijkheid voor wie in herplaatsing is gesteld en na een bepaalde tijd (2 jaar?) nog niet herplaatst is.
- de herinvoering van de disponibiliteit als het kapitaal aan ziekteverlof is uitgeput. Het gevolg daarvan zou zijn dat men tussen dat moment en het tijdstip waarop Medex de pensionering wegens ziekte uitspreekt, zou terugvallen op 60% van het loon in de plaats van het volle loon te behouden.
- de vermindering van het aantal vakantiedagen in sommige gevallen van langdurige ziekte.
- de invoering van interimarbeid.

De Vlaamse regering heeft toegezegd zich te schikken naar de resultaten van de onderhandelingen in Comité A, het gemeenschappelijk comité voor alle overheidsdiensten.

Wij danken en feliciteren al onze leden, militanten en afgevaardigden voor hun steun en inzet.

Hilaire Berckmans