
Brievenpost staat overal in Europa onder druk
Nieuws maandag 24 maart 2025
Begin maart lazen we in de media dat de Deense Post vanaf 2026 stopt met het bedelen van brieven. Inderdaad, in Denemarken worden er vanaf volgend jaar geen brieven meer rondgedragen door de Deense Post.
De stopzetting van de postbedeling door de Deense collega's zal ongeveer 1.500 jobs kosten. Denemarken is voorloper op digitaal gebied en biedt bijna alles digitaal aan, zelfs tot rijbewijzen toe. De Deense overheid verstuurt al enkele jaren bijna geen brieven meer, zowat alles gebeurt daar via e-mail.
In 2024 voerde de Deense overheid een nieuwe postwet in, die de brievenmarkt openstelde voor concurrentie van particuliere bedrijven en brievenpost niet langer vrijstelde van btw, wat dus automatisch tot hogere prijzen leidt. Een privé bedrijf heeft al aangekondigd dat het brieven verder zal blijven bedelen, maar tegen welke kostprijs is echter niet geweten. Dit kan tot wel 100 procent duurder worden.
Wie zal hierdoor voornamelijk getroffen worden? Dit gaat ten koste van de ouderen en de zwakkeren in de maatschappij. Mensen die digitaal niet mee zijn, zullen niet meer de service krijgen die ze via een brief ontvingen. Zij zullen veel belangrijke mededelingen mislopen met eventuele zware gevolgen op financieel, juridisch en menselijk vlak.
Ook in Duitsland staat het brievenmodel onder druk, mede daarom heeft Deutsche Post al een ontslagronde aangekondigd. En in Nederland heeft Post NL steun gevraagd aan de regering om de brieven verder te bedelen. In Nederland is elke brief nog D+1 en dat is structureel verlieslatend. Elke postoperator in Europa kampt met hetzelfde probleem, de briefwisseling daalt overal schrikbarend snel en andere postbedrijven zullen ook nog maatregelen treffen.
Zal dit er in België ook aankomen? Ik denk dat dit ook bij ons onvermijdelijk is, alleen weet ik niet of we dit de volgende jaren al zullen zien gebeuren. Ook bpost zal vervellen van een brievenbedrijf met pakjes naar een puur pakjesbedrijf met in het begin nog wat brieven. De achteruitgang van de brievenpost is al jaren geleden ingezet met een jaarlijkse daling van gemiddeld 8 procent. De financiële cijfers van 2024 waren niet rooskleurig, integendeel zelfs. De inkomstenbron die briefwisseling vroeger was, is opgedroogd.
Wij blijven dan ook heel veel druk zetten op de directie om zo snel mogelijk haar plan op lange termijn concreet te maken. Alle werkzaamheden die er hierdoor bijkomen, zijn nodig voor de toekomst van bpost. Tot nu toe vind ik dat er veel te weinig uit de bus is gekomen qua nieuwe inkomsten, de top moet hier veel harder aan werken dan nu het geval is.
Wij blijven dit aankaarten en met onze vuist op tafel slaan. Samen sterk kameraden!
Geert Cools