ACOD TBM vraagt directie van De Lijn duidelijke veiligheidsmaatregelen op bussen en trams

Nieuws vrijdag 24 april 2020

 


Gezien de geplande versoepeling van de coronamaatregelen, zullen de komende weken steeds meer mensen opnieuw de bus en de tram nemen. Werknemers die terug aan de slag kunnen gaan en ook schoolgaande jeugd waarvoor op school weer lessen georganiseerd worden, moeten dan op een veilige manier vervoerd worden. Rita Coeck, federaal secretaris ACOD TBM (tram-bus-metro), vraagt dat de directie van De Lijn duidelijke veiligheidsmaatregelen opstelt, zowel voor reizigers als voor het personeel.


“De Lijn heeft drie verantwoordelijkheden”, zegt Coeck. “Als werkgever moet ze zorgen voor een veilige werkplek. Als organisator van openbaar vervoer moet ze de reizigers op een veilige manier vervoeren. En als maatschappelijke dienstverlener moet ze waken over de volksgezondheid en voorkomen dat haar voertuigen geen broeihaard van corona worden.”


Concreet vraagt ACOD TBM:

  • Voldoende middelen en tijd om de voertuigen én de stuurposten  te reinigen en grondig te ontsmetten.
  • Een afgesloten stuurpost, maskers en handschoenen ter beschikking voor de chauffeurs. Er zijn momenteel (voorlopige) oplossingen op de markt om bestuurdersposten in de voertuigen af te sluiten. Deze moeten aangewend worden. De beveiliging van de werkplek is voor een werkgever verplichting nr. 1 uit de Codex over het welzijn op het werk.
  • Toezicht en handhaving op de discipline opgelegd aan reizigers: afstand houden en het dragen van maskers. Dit is een minimale vereiste om de verspreiding van het coronavirus in de bus te beperken. Dit kan de chauffeur onmogelijk uitvoeren tijdens zijn of haar dienst, daarvoor is dus extra inzet en mankracht nodig.


Coeck “Dit moeten duurzame maatregelen zijn, aangezien het besmettingsgevaar van het coronavirus allicht nog maanden zal aanhouden. De Lijn moet zich bovendien nu al professioneel organiseren om ook een eventuele tweede of derde piek het hoofd te kunnen bieden."


ACOD TBM vreest dat Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, onvoldoende tegemoet zal komen aan die eisen, gezien zijn zwak eigen voorstel recent geuit in de media . “Blijkbaar verkeert de heer Kesteloot in de veronderstelling dat er in de openbare diensten andere, minder strenge, veiligheidsmaatregelen moeten gelden dan in de private sector. Daarmee brengt hij zowel het personeel van De Lijn als de reizigers in gevaar”, stelt Coeck.


“We stellen voor dat de heer Kesteloot eens grondig de ‘Generieke Gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan’ doorneemt”, gaat Coeck verder. “Daarin staan de afspraken die werkgeversorganisaties en de vakbonden recent maakten om veilig werken in deze crisis mogelijk te maken. De opgesomde maatregelen en voorstellen gelden voor zowel private als openbare sector, voor zowel essentiële als niet-essentiële economische sectoren. Het ABVV, de ACOD en ACOD TBM onderschrijven de afspraken in de Gids volledig. Doet de heer Kesteloot dat ook?”

 

Perscontact: Rita Coeck - federaal secretaris ACOD TBM