
Problemen met terugvordering wedde
Nieuws donderdag 29 juli 2010
De laatste tijd zijn er een groot aantal problemen in verband met de terugvordering van wedde. Vooral wie door langdurige ziekte in disponibiliteit terechtkwam, ondervond de laatste maanden hiervan de gevolgen.
Eerst kreeg men nog de volledige wedde aan 100 procent en daarna de disponibiliteitswedde aan 75 procent. De te regulariseren maand of maanden werden zonder verwittiging van De Post en zonder akkoord van de werknemer, in mindering gebracht op het loon. Sommigen kregen hierdoor bedragen overgeschreven onder de 400 euro.
ACOD kijkt nauwlettend toe dat de wettelijke regelgeving hierover wordt toegepast. Dit was zeker niet zo. Daarom schreven we een brief aan de verantwoordelijke van de personeelsdienst met de dringende vraag om de Loonbeschermingswet van 12 april 1965 te respecteren. We drukken deze brief hierbij af.
Het is voor iedereen nuttig om de betekenis van de codes op de weddefiche Z 64 te kennen. Waarvoor deze codes staan, vindt men terug in een uitvoerige tabel op www.acodonline.be op de pagina van sector Post bij het ‘nieuws’ of op de website www.acodpost.be.
Aan de heer Mark Michiels
Directeur HR&O
Muntcentrum
1000 Brussel
Brussel, 1 juni 2010.
Betreft: inhouding wedde
Geachte heer Michiels,
Zoals u weet heb ik vorige maand gevraagd om dringend de modaliteiten rond de terugvordering wedde te bespreken.
De Post volgt hier niet de Loonbeschermingswet van 12 april 1965 die stelt dat wanneer een werkgever ten onrechte wedde heeft uitbetaald, hij deze kan terugvorderen van het betrokken personeelslid op voorwaarde dat deze vordering nog niet is verjaard (doorgaans vijf jaar). Uit de Loonbeschermingswet volgt echter dat de werkgever dit niet eigenhandig kan doen door bijvoorbeeld loon in te houden. Dat kan enkel wanneer een werknemer daarvoor uitdrukkelijk en schriftelijk zijn toestemming geeft. Het spreekt voor zich dat een werknemer dergelijke toestemming alleen zal geven als er een redelijk afbetalingsplan wordt voorgesteld. Bij gebrek aan toestemming van het betrokken personeelslid heeft een werkgever geen andere keuze dan via de rechtbank de terugbetaling af te dwingen. Wanneer de werkgever zonder instemming van een personeelslid dergelijke inhoudingen verricht, dan stelt hij zich bloot aan strafsancties.
Ik stel echter vast dat ook deze maand De Post ongestoord verder doet. Graag zou ik onmiddellijk vernemen wat de intenties van De Post hierover zijn, anders voel ik mij genoodzaakt de huidige handelswijze van de Post bekend te maken en bovendien naar de rechtbank te trekken.
Met vriendelijke groeten,
Jef De Doncker
algemeen secretaris