Project Vorming 600: wordt bachelor of gegradueerde in de verpleegkunde

 


Het project Vorming 600 openbare sector wordt voortgezet. Het project biedt aan werknemers de mogelijkheid (onder bepaalde voorwaarden) om met loonbehoud te studeren voor bachelor in de verpleegkunde of gegradueerde in de verpleegkunde (HBO5).

Toelatingsvoorwaarden


De toelatingsvoorwaarden waaraan de werknemer (op 31 augustus 2019) moet voldoen:

- Tewerkgesteld zijn in een openbare instelling behorend tot de huidige of vroegere federale gezondheidssectoren (ziekenhuis, psychiatrische verzorgingstehuizen, diensten voor thuisverpleging, initiatieven beschut wonen, rustoorden voor bejaarden en rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, wijkgezondheidscentra en revalidatiecentra).

-  Voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van het onderwijs dat de werknemer wenst te volgen.

- Ten minste halftijds tewerkgesteld hetzij als statutair, hetzij met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur met de garantie van de werkgever dat de werknemer, eenmaal geselecteerd voor de opleiding, in dienst wordt gehouden voor de duur van de opleiding.

- Niet in het bezit zijn van een brevet, een graduaat of een bachelor in de verpleegkunde.

- Een minimumervaring van 3 jaar hebben in één of meer instellingen behorend tot de federale gezondheidssector (openbaar of privé, combinatie in beide is mogelijk).

- Bij aanvang van de opleiding nog een voorziene loopbaan hebben van 5 jaar per studiejaar.

- Nog niet genoten hebben van de voordelen van het project Vorming 600.

- Zich ertoe verbinden na het slagen in de opleiding minstens 5 jaar te zullen werken als verpleegkundige (voltijds/deeltijds).

- Bijkomend moet de kandidaat een attest afleveren van de bedrijfsarts dat men geschikt is om de opleiding te volgen en het beroep van verpleegkundige uit te oefenen.


Wat met loon en verlof?


Eenmaal de opleiding gestart, blijft de werknemer zijn geïndexeerd brutoloon (eventueel aangevuld met haard-standplaatsvergoeding én rekening houdend met loonschaalverhogingen), eindejaarstoelage, vakantiegeld, attractiviteitspremie en andere sociale voordelen (hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques,…) verder genieten.
Tijdens de opleiding heeft de werknemer tevens recht op het aantal dagen vakantieverlof waarop hij/zij aanspraak kan maken. Dit verlof wordt genomen in de maanden juli, augustus en september, dus telkens voor de start van het schooljaar.


Studievoorwaarden


De studerende werknemer levert op trimesteriële basis een bewijs van nauwgezetheid (bewijs vanuit de school dat men de lessen regelmatig volgt). In principe kan de studerende werknemer een gevolgd schooljaar niet opnieuw doen. Indien de werknemer de studies stopzet of niet slaagt, dient hij/zij het werk te hervatten in de initiële instelling en tevens de RSZ te verwittigen.


Hoe inschrijven?


Geïnteresseerde werknemers die voldoen aan de voorwaarden, kunnen inschrijven vóór 6 mei 2019. Inschrijvingsformulieren en verdere inlichtingen krijgt u bij de werkgever of uw vakbondsafgevaardigde.
De selectie van de kandidaten zal gebeuren door het Beheerscomité van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector (RSZ) op basis van objectieve criteria. Mogelijk kan er voorrang verleend worden aan kandidaten die ervaring hebben in de directe patiëntenzorg of aan kandidaten die nog slechts 1 of 2 schooljaren moeten volgen. De selectie zal plaatsvinden eind mei 2019. De kandidaten worden in juni schriftelijk verwittigd. De selectie is pas definitief nadat de werknemer het reglement voor akkoord heeft getekend (alsook de werkgever) én de kandidaat heeft deelgenomen aan één van de infosessies die plaatsvinden in de maand juni.


Namens de sectoren Overheidsdiensten en LRB

Yves Derycke, Willy Vandenberghe


Dit artikel verscheen in Tribune 75.05